Τρίτη, 16 Μαΐου 2017

τα ψυγεία δεν είναι απαραίτητα!


     Ζούμε καλύτερα χωρίς ψυγείο!
   Το πρώτο ηλεκτρικό οικιακό ψυγείο έχει εφευρεθεί πριν έναν αιώνα στην Αμερική, στην Ελλάδα υπάρχει λίγες δεκαετίες. Σήμερα θεωρείται ως βασική συσκευή για κάθε σπίτι, και για κάθε κατάστημα εστιάσεως. Σε όλη τη γη υπάρχουν δισεκατομμύρια ψυγεία και κλιματιστικά, σε οικήματα και οχήματα.  Η πόρτα που ανοίγουμε περισσότερες φορές, δεν είναι η πόρτα του σπιτιού μας, αλλά η πόρτα του ψυγείου !!!

                                                                               
  Κι όμως, το ψυγείο είναι βλαβερό και έχει πολλά μειονεκτήματα:
▪▪ Τα πιο πολλά λειτουργούν με φθοροχλωράνθρακες (‘φρέον’) το οποίο χαλάει το όζον , που είναι το φυσικό φίλτρο της ατμόσφαιρας για τις ηλιακές ακτίνες, και γι αυτό έχουν αυξηθεί πολύ οι καρκίνοι του δέρματος!
▪▪ Είναι πολυέξοδο: αγορά,  ηλεκτρισμός, βλάβες. Αλλά χαλάμε και πολλά λεφτά για άχρηστα τρόφιμα που γεμίζουμε το ψυγείο, που δεν τα τρώμε, και τα πετάμε! Συνολικά ένα ψυγείο μας κοστίζει μερικές χιλιάδες ευρώ!!!
▪▪  Ούτε και συντηρεί τα τρόφιμα με υγιεινό τρόπο. Πολλές τροφές χαλάνε πολύ πιο γρήγορα απ’ ότι αν τις αφήναμε έξω, γιατί πιάνουν υγρασία και μουχλιάζουν. Κανονικά πρέπει ό,τι βάζουμε στο ψυγείο να είναι  σκεπασμένο ή πλαστικοποιημένο, που κι αυτό τα χαλάει .  Πολλοί βάζουν ο,τιδήποτε στο ψυγείο, ακόμα και ξηρούς καρπούς!!!
  Με λίγα λόγια, το ψυγείο δεν χρειάζεται! Μόνο σπανίως, ένα μικρό ψυγείο, για να διατηρεί για 1-2 μέρες ένα φαγητό, αν είναι καλοκαίρι.

  Αν πετάξουμε το ψυγείο θα σώσουμε το περιβάλλον, την τσέπη και την υγεία μας. Και πώς θα ζούμε???   Άνετα, όπως ζούσαμε χιλιάδες χρόνια … Αντί να τρώμε τροφές με συντηρητικά, θα τρώμε κυρίως φρέσκα και ωμά τρόφιμα.(φρούτα, ξηρούς καρπούς, ψωμί, λάδι, ελιές, κρασί ) Το τυρί συντηρείται σε άλμη, το παστό στο αλάτι. Θα μαγειρεύουμε σπανίως και λίγο, όσο χρειάζεται, δεν θα πετάμε φαγητά.

Τι είχαν για ψυγείο οι αρχαίοι?
Και οι αρχαίοι έπιναν το ποτό τους με παγάκια, αλλά μόνο όταν είχαν φυσικό πάγο ( χιόνι ή χαλάζι )… Το καλοκαίρι είχαν τα ευπαθή τρόφιμα στο κατώι που είναι πιο δροσερό. Για μέσα στο σπίτι είχαν ένα αυτοσχέδιο ‘ψυγείο’ χωρίς ηλεκτρισμό. Έβαζαν ένα πήλινο πιθάρι μέσα σε ένα άλλο, πέντε πόντους μεγαλύτερο,  ανάμεσά τους έβαζαν άμμο και την έβρεχαν με νεράκι…, και το σκέπαζαν με μια τάβλα ή ένα ύφασμα. Καθώς εξατμίζεται αργά-αργά το νερό, παράγει ψύξη.
  Αλλά υπήρχε και άλλος καλύτερος τρόπος, το πηγαδοψυγείο. Έσκαβαν ένα ‘πηγάδι’, 3-4 μέτρα, και στον πάτο του είχαν ένα μισό κιούπι, και μέσα εκεί είχαν τα τρόφιμα , που τα ανεβοκατέβαζαν με βαρούλκο.
 Και σήμερα όλα τα σπίτια στην πόλη μπορούν να έχουν δοχείο μέσα σε δοχείο, και όλα τα χωριάτικα σπίτια να φτιάξουν ένα πηγαδοψυγείο.

 το τέλειο οικολογικό ψυγείο!
Υπάρχει ένα ψυγείο που χρησιμοποιεί αμμωνία (όχι φρέον), δεν έχει μοτέρ (!), είναι εντελώς αθόρυβο (!), και δεν βλάπτει καθόλου το περιβάλλον. Είναι θέμα χρόνου να αντικαταστήσει τα άλλα βλαβερά ψυγεία!

o καταψύκτης είναι χρήσιμος!
Παραδόξως, ενώ η συχνή χρήση του ψυγείου είναι βλαβερή, όμως ο καταψύκτης είναι χρήσιμος! (ιδίως για καταστήματα εστιάσεως).  Πας σε έναν κτηνοτρόφο, και αγοράζεις χονδρικώς γνήσια ελληνικά κρέατα. Τα βάζεις στην κατάψυξη σε μερίδες, και έχεις όλο το χρόνο φτηνό γνήσιο κρέας, σχεδόν φρέσκο. Γλυτώνεις χρήματα και χρόνο από το καθημερινό ψώνισμα, και γλυτώνεις και από τα βλαβερά εισαγόμενα κρέατα .

Τα οριζόντια επιδαπέδια ψυγεία είναι βλακεία!                                     
 Όλα τα μαγαζιά εστιάσεως έχουν κάτω από τη μπάρα ένα οριζόντιο, πολύ βαρύ ψυγείο, και εκεί μέσα έχουν αναψυκτικά, μπύρες, κλπ. Ο χρόνος που χάνουν να σκύψουν για να το γεμίσουν, και για να το ξανανοίξουν πολλές φορές για να βγάλουν κάτι, είναι χαμένος χρόνος, είναι χαμένο χρήμα. Οι άνθρωποι είναι ηλίθιοι. Έπρεπε να υπήρχαν μόνο όρθια ψυγεία, εντοιχισμένα, (χωρίς διαφημίσεις  fanta ,pepsi), και με μικρά σ υ ρ ό μ ε ν α πορτάκια σε κάθε ράφι , χωρίς να ανοίγει ολόκληρη η πόρτα !.

Πώς μετατρέπουμε ένα ψυγείο σε ψύκτη νερού
Βάζουμε μέσα στο ψυγείο μία κυκλική χαλκοσωλήνα, από τη μια άκρη  παίρνει νερό από το δίκτυο, και στην άλλη βάζουμε μια κάνουλα. (για ευκολία μπορούμε να κάνουμε τις 2 τρύπες στο λάστιχο της πόρτας)  Ανοίγοντας τη βρύση έχουμε κρύο φρέσκο νερό, χωρίς να ανοίξουμε ποτέ την πόρτα του ψυγείου!.  Είναι φτηνή και υγιεινή λύση, διότι οι ψύκτες που πουλάνε στο εμπόριο, είναι ακριβοί και πιάνουν μούχλα και μικρόβια.

Ποιές ηλεκτρικές συσκευές χρειάζονται στο σπίτι ?
 Σχεδόν καμία !!!. Η τηλεόραση είναι η χειρότερη συσκευή, έχει ακτινοβολία και αποβλακώνει τον άνθρωπο. Το κλιματιστικό, είναι επικίνδυνο,  δεν ανανεώνει τον αέρα, ανεβάζει την θερμοκρασία των πόλεων. Ο φούρνος μικροκυμάτων είναι πολύ βλαβερός.  Η ηλεκτρική κουζίνα είναι χρήσιμη, αλλά ξοδεύει πολύ ρεύμα, το ψήσιμο στον χωριάτικο φούρνο είναι καλύτερο. Το πλυντήριο είναι αρκετά χρήσιμο, αλλά καλύτερο είναι το ημιαυτόματο χειροκίνητο ή ποδοκίνητο πλυντήριο. Το Internet σήμερα είναι απαραίτητο, αλλά δυστυχώς το χρησιμοποιούμε περισσότερο απ’ όσο πρέπει.  Το ραδιόφωνο είναι η καλύτερη συσκευή, αλλά κι αυτό δεν είναι για όλες τις ώρες. 
  Μέρα τη μέρα θα καταλάβουμε πως οι ηλεκτρικές συσκευές δεν είναι απαραίτητες…  Καιρός να πάμε στα χωριά μας.

                                          antoniosantonopouloskyparissia.blogspot.gr
  υστερόγραφο: 1.--Το κακό που έχει κάνει το ψυγείο στο περιβάλλον, είναι περισσότερο απ’ όσο έχουν κάνει η διάσπαση του ατόμου. Ίσως η βλάβη στο όζον δεν είναι αναστρέψιμη. Ψυγεία φορτηγά, ψυγεία καράβια, και ψυγεία αεροπλάνα, μεταφέρουν χωρίς λόγο τρόφιμα από τη μια άκρη της γης στην άλλη. Το ψυγείο χρειάζεται μόνο για ιατρικούς λόγους.

2. ---Αν αφήσουμε ανοιχτή την πόρτα ενός ψυγείου ενώ λειτουργεί, θα ανεβεί η θερμοκρασία του δωματίου ή θα πέσει?  Οι περισσότεροι νομίζουν πως θα λειτουργήσει ως κλιματιστικό και θα πέσει η θερμοκρασία. Αλλά αυτό θα γίνει μόνο για λίγα λεπτά , αμέσως  μετά η θερμοκρασία δωματίου θα ανεβεί, όπως ακριβώς έχει ανέβει σε όλη τη γη από τις καύσεις και από τα πολλά ψυγεία…